Pizza

Jakis czas temu mama Aga i tata BG pracowali w pizzeri... Takze chcialam sie z Wami podzielic sprawdzonym przepisem na ciasto, sos i salatke do pizzy. Jako pierwszy przepis moze przepis na ciasto.
Z racji tego ze blog ten jest na szwedzkiej stronie przepis bedzie podany w tym jezyku rowniez.


Przepis na ciasto 6 porcji

50 g drozdzy
2 lyzki cukru
okolo 5 dl maki pszennej
woda tyle by konsystencja ciasta byla odpowiednia
50g margaryny
sol do smaku


Drozdze rozrobic z cukrem w kubku. Make wymieszac z sola w wiekszej misce. Kiedy drozdze beda dokladnie rozpuszczone dodac je do miski z maka. Wyrabiac ciasto dodawajac wody by masa byla jednolita i gladka. Ciasto musi miec taka konsystencje by odchodzilo od miski. pod koniec dodac margaryne i wyrobic dokladnie.
Mozna uzyc robota kuchennego jesli sie nie chce pobrudzic rak :)

Wylozyc ciasto na stol albo stolnice i uformowac z ciasta dlugi walek. Podzielic na 6 jednakowych porcji i ukulac jak bulki. Uformowane bulki zostawic na jakies 15 min do wyrosniecia. Po tym czasie zawinac bulki w folie spozywcza i wstawic do lodowki.Po okolo 30-45 minutach mozna formowac piekne pizze. Jesli robicie mniej niz 6 porcji to mozna reszte ciasta rowniez zamrozic.

POWODZENIA



För en tid sedanarbetade  mamma Aggaoch pappa  BG på en pizzeria... Darför vill jag dela med er ett beprövat recept på deg, sås och sallad till pizza.
På grund av att den här bloggen är på en svensk sida och jag är från polen
så blir det på två språk.




Pizzadeg   för 6 personer

(som på pizzeria)

Ingredienser

50 g jäst
Vatten efter behov
2 msk socker
Ca 5 dl mjöl
50 g smör
4 krm salt

Gör så här

Lägg jästen i ett glas eller kopp, tillsätt sockret.
Blanda under tiden mjölet med saltet i en stor bunke. När jästen smält ihop med sockret, häll det i bunken/degmaskinen. Arbeta ihop och tillsätt vatten under tiden tills degen är jämn och fin och släpper från bunken. Klutta i smöret, blanda runt.

Häll ut degen på bänken och rulla ut den till en korv. Dela i 6 lika stora delar och rulla till bollar. Låt jäsa en pytteliten stund innan du lägger bollarna i plastfolie och sedan vips in i kylen. Ska du inte baka pizza samma dag går det bra att frysa dem direkt, sedan tar man fram dem en 30-45 minuter innan man ska göra sin pizza!!

Lycka till!!


Kommentarer
Postat av: Gosik

Widze Agus, ze juz szalejesz :) Super, ze podchwycilas pomysl i bedziesz tez dawac przepisy, na pewno z niektorych skorzystam ;) Fajnie Was znowu zobaczyc na blogu! :)



P.S. Det är jättebra att vi kan också läsa din blog på svenska! ;)

2010-03-10 @ 21:31:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0