Zapraszamy
Z roznych przyczyn zapraszamy na nowo otwarta strone z naszym blogiem
gwiazdeczkowo.blogspot.com
gwiazdeczkowo.blogspot.com
Polsk Rödbetssoppa
Ingredienser
1/2 kg färska rödbetor eller en burk (250 g) inlagda2 morötter
2 palsternackor
1 stor purjolök
4-5 klyftor vitlök
ca 1 msk socker (till färska rödbetor)
1 msk ättika (till färska rödbetor)
Vitpeppar
1 grönsaksbuljongtärning
Ev lite salt efter smak
Mejram
Gör så här
Skala rödbetorna & skär dom i halvcentimetersbitar. Skär morötter & palsternackor i mindre fyrkanter, purjon i halvcentimetersskivor. Skala & skär vitlöksklyftorna i små skivor, pressa inte!!
Lägg allt i en lagom stor kastrull, häll sedan över ca 1 liter kallt vatten. Koka upp & låt koka ca 30 minuter.
Vill man ha den lite starkare så går det bra att tillsätta tex tabasco, loisianasås eller liknande.
Sila bort grönsakerna vid servering som dryck, annars låt vara kvar!! Serveras den som soppa på tallrik så går det utmärkt att lägga i lite Gnocci eller annan valfri pasta.
Lägg allt i en lagom stor kastrull, häll sedan över ca 1 liter kallt vatten. Koka upp & låt koka ca 30 minuter.
Vill man ha den lite starkare så går det bra att tillsätta tex tabasco, loisianasås eller liknande.
Sila bort grönsakerna vid servering som dryck, annars låt vara kvar!! Serveras den som soppa på tallrik så går det utmärkt att lägga i lite Gnocci eller annan valfri pasta.
Ziemniaki zapiekane / Potatisgratäng
Super smaczne zapiekane ziemniaczki z cebulka i smietana w piecyku... Pasuja znakomicie do kazdego rodzaju miesa... Ja zazwyczaj lubie je przyzadzac kiedy mam gosci i na specjalne okazje... Jako dodatek zawsze robie salatke z pomidorow i cebuli w sosie wloskim i szaszlyczki wieprzowe albo pieczen
Ziemniaki zapiekane
okolo 1kg ziemniakow
4 duze cebule (moze byc mniej jesli ktos nie przepada )
5 dl smietany 40%
4 zabki czosnku (moze byc wiecej wedlug uznania)
sol , pieprz do smaku
starty zolty ser lub bulka tarta
Ziemniaki zetrzec lub pokroic w cieknie plasterki tak jak na chipsy. Cebule rowniez cienko pokroic. Do dzbanka lub miski wlac smetane dodac wycisniety czosnek , sol , pieprz. W formielub naczyniu zaroodpornym ukladamy ziemniaki i cebule na przemian , warstwami, mozna rowniez odrobine solic i pieprzyc (ziemniaki lubia sol). Ostatania warstwa powinna byc z ziemniakow. Kiedy wszystko znajdzie sie w formie zalewamy wszystko uwczesnie przygotowana smietana z przyprawami i posypujemy tartym serem lub bulka tarta.
Piec w temp.170- 200 stopni okolo 1 godziny lub gdy zienmniaki beda juz miekie.
Smacznego!!!!
Potatisgratäng
1kg potatis
4 stora gula lökar (eller mindre)
5dl matlagningsgrädde
4 vitlökskliftor
salt, pepper malen
riven ost eller ströbröd
Skala och skiva potatisen och löken tunt. Blanda grädde, vitlök, salt och pepper i en skål.Varva potatis o lök i en form. Häll över gräddblandningen. Strö över riven ost eller ströbröd. Grädda i ungen 170-200 grader cirka 1 tima eler tills poptatisen blir mjuk.
Lycka till!!!
Ziemniaki zapiekane
okolo 1kg ziemniakow
4 duze cebule (moze byc mniej jesli ktos nie przepada )
5 dl smietany 40%
4 zabki czosnku (moze byc wiecej wedlug uznania)
sol , pieprz do smaku
starty zolty ser lub bulka tarta
Ziemniaki zetrzec lub pokroic w cieknie plasterki tak jak na chipsy. Cebule rowniez cienko pokroic. Do dzbanka lub miski wlac smetane dodac wycisniety czosnek , sol , pieprz. W formielub naczyniu zaroodpornym ukladamy ziemniaki i cebule na przemian , warstwami, mozna rowniez odrobine solic i pieprzyc (ziemniaki lubia sol). Ostatania warstwa powinna byc z ziemniakow. Kiedy wszystko znajdzie sie w formie zalewamy wszystko uwczesnie przygotowana smietana z przyprawami i posypujemy tartym serem lub bulka tarta.
Piec w temp.170- 200 stopni okolo 1 godziny lub gdy zienmniaki beda juz miekie.
Smacznego!!!!
Potatisgratäng
1kg potatis
4 stora gula lökar (eller mindre)
5dl matlagningsgrädde
4 vitlökskliftor
salt, pepper malen
riven ost eller ströbröd
Skala och skiva potatisen och löken tunt. Blanda grädde, vitlök, salt och pepper i en skål.Varva potatis o lök i en form. Häll över gräddblandningen. Strö över riven ost eller ströbröd. Grädda i ungen 170-200 grader cirka 1 tima eler tills poptatisen blir mjuk.
Lycka till!!!
Salatka do pizzy / Pizzasallad
Badzo smaczna salatka do pizzy ktora jest bardzo popularna w Szwedzkich pizzeriach. Mozna ja takze podawac jako dodatek do innych obiadow
Salatka do pizzy
1 srednia biala kapusta
1/3 marynowanej papryki (250g sloik)
1/2 dl wloskiej przyprawy salatkowej
1/2 dl soli
1 dl cukru
1 lyzka mielonego czarnego pieprzu
1 dl oleju
1 dl octu'
1Dl wody z papryki
Zszatkowac kapuste cienko jak na zwykla salatke. Wymieszac kapuste z wszystkimi przyprawami w wiekszej misce. Gotowe !!! Salatke najlepiej spozywac na drugi dzien...wtedy jest smaczniejsza:)
Smacznego!!!
Läker pizzasallad som är mycket populär på dom svenska pizzeriorna. Jag kan också rekomendera den till andra middagar
Pizzasallad
1/3 burk Inlagd paprika
1/2 dl italiensk salladskrydda
1/2 dl salt
1 dl socker
1 msk grovmalen svartpeppar
1 dl matolja
1 dl vinäger
1 dl spad från paprikan
Salatka do pizzy
1 srednia biala kapusta
1/3 marynowanej papryki (250g sloik)
1/2 dl wloskiej przyprawy salatkowej
1/2 dl soli
1 dl cukru
1 lyzka mielonego czarnego pieprzu
1 dl oleju
1 dl octu'
1Dl wody z papryki
Zszatkowac kapuste cienko jak na zwykla salatke. Wymieszac kapuste z wszystkimi przyprawami w wiekszej misce. Gotowe !!! Salatke najlepiej spozywac na drugi dzien...wtedy jest smaczniejsza:)
Smacznego!!!
Läker pizzasallad som är mycket populär på dom svenska pizzeriorna. Jag kan också rekomendera den till andra middagar
Pizzasallad
Ingredienser
1 mellanstort vitkålshuvud1/3 burk Inlagd paprika
1/2 dl italiensk salladskrydda
1/2 dl salt
1 dl socker
1 msk grovmalen svartpeppar
1 dl matolja
1 dl vinäger
1 dl spad från paprikan
Gör så här
Strimla vitkålen fint. Blanda med allt det andra i en hink eller stor skål.
Går att äta efter en kvart men bäst dagen efter!! Ju längre den står, destå saftigare & finare blir den!!
Lycka till!!
Går att äta efter en kvart men bäst dagen efter!! Ju längre den står, destå saftigare & finare blir den!!
Lycka till!!
Sos do pizzy / Pizzasås
Pizza ooczywiscie ale bez podkladu z sosu pomidorowego ani rusz. A wiec...
Sos do pizzy
(jak z pizzeri)
1 puszka calych pomidorow bez skorki
2 lyzki oleju
2 lyzki oregano
2 lyzki bazyli
4-5 zabkow wycisnietego czosnku
okolo 3 lyzek cukru lub wedlug wlasnego smaku
1 lyzka soli
troszke wody
Sredni garnek powinien wystarczyc lub radelek. Na rozgrzany olej wylozyc pomidory z puszki. Podgotowac przez krotka chwile i pozniej rozgniatac pomidory widelcem albo jak kto woli uzyc miksera zeby byla w miare jednolita masa. Dodac reszte przypraw, czosnek i wode gotowac okolo 30 min az sos bedzie gesty . Jesli ktos chce to mozna jeszcze raz uzyc miksera. Gotowe!!!
Pamietajcie ze sos powinien byc nakladany na ciasto (pizze) zimny takze warto go przygotowac wczesniej.
Powodzenia!!!
Pizza naturligtvis men aldrig utan pizzasås. So ...
Pizzasås
En burk hela skalade tomater
2 msk olja
2 msk oregano
1 msk basilika
4-5 vitlöksklyftor, pressade
ca 3 msk socker
ca 1 msk salt
lite vatten
Sos do pizzy
(jak z pizzeri)
1 puszka calych pomidorow bez skorki
2 lyzki oleju
2 lyzki oregano
2 lyzki bazyli
4-5 zabkow wycisnietego czosnku
okolo 3 lyzek cukru lub wedlug wlasnego smaku
1 lyzka soli
troszke wody
Sredni garnek powinien wystarczyc lub radelek. Na rozgrzany olej wylozyc pomidory z puszki. Podgotowac przez krotka chwile i pozniej rozgniatac pomidory widelcem albo jak kto woli uzyc miksera zeby byla w miare jednolita masa. Dodac reszte przypraw, czosnek i wode gotowac okolo 30 min az sos bedzie gesty . Jesli ktos chce to mozna jeszcze raz uzyc miksera. Gotowe!!!
Pamietajcie ze sos powinien byc nakladany na ciasto (pizze) zimny takze warto go przygotowac wczesniej.
Powodzenia!!!
Pizza naturligtvis men aldrig utan pizzasås. So ...
Pizzasås
En burk hela skalade tomater
2 msk olja
2 msk oregano
1 msk basilika
4-5 vitlöksklyftor, pressade
ca 3 msk socker
ca 1 msk salt
lite vatten
Gör så här
Ta en halvstor kastrull, häll i dom hela tomaterna & oljan. Fras på lite & mosa sedan med gaffel eller stavmixer till en smet. Tillsätt resten av ingredienserna & koka i typ 30 minuter tills den är tjock & fin. Mixa ev lite med stavmixer, eller i en foodprocessor. Klart!!
Tänk på att pizzasåsen ska vara kall när den läggs på pizzan, så gör gärna såsen ett tag innan det är dags för pizzabaket!!
Lycka till!!
Tänk på att pizzasåsen ska vara kall när den läggs på pizzan, så gör gärna såsen ett tag innan det är dags för pizzabaket!!
Lycka till!!
Pizza
Jakis czas temu mama Aga i tata BG pracowali w pizzeri... Takze chcialam sie z Wami podzielic sprawdzonym przepisem na ciasto, sos i salatke do pizzy. Jako pierwszy przepis moze przepis na ciasto.
Z racji tego ze blog ten jest na szwedzkiej stronie przepis bedzie podany w tym jezyku rowniez.
Przepis na ciasto 6 porcji
50 g drozdzy
2 lyzki cukru
okolo 5 dl maki pszennej
woda tyle by konsystencja ciasta byla odpowiednia
50g margaryny
sol do smaku
Drozdze rozrobic z cukrem w kubku. Make wymieszac z sola w wiekszej misce. Kiedy drozdze beda dokladnie rozpuszczone dodac je do miski z maka. Wyrabiac ciasto dodawajac wody by masa byla jednolita i gladka. Ciasto musi miec taka konsystencje by odchodzilo od miski. pod koniec dodac margaryne i wyrobic dokladnie.
Mozna uzyc robota kuchennego jesli sie nie chce pobrudzic rak :)
Wylozyc ciasto na stol albo stolnice i uformowac z ciasta dlugi walek. Podzielic na 6 jednakowych porcji i ukulac jak bulki. Uformowane bulki zostawic na jakies 15 min do wyrosniecia. Po tym czasie zawinac bulki w folie spozywcza i wstawic do lodowki.Po okolo 30-45 minutach mozna formowac piekne pizze. Jesli robicie mniej niz 6 porcji to mozna reszte ciasta rowniez zamrozic.
POWODZENIA
För en tid sedanarbetade mamma Aggaoch pappa BG på en pizzeria... Darför vill jag dela med er ett beprövat recept på deg, sås och sallad till pizza.
På grund av att den här bloggen är på en svensk sida och jag är från polen så blir det på två språk.
Pizzadeg för 6 personer
(som på pizzeria)
Vatten efter behov
2 msk socker
Ca 5 dl mjöl
50 g smör
4 krm salt
Z racji tego ze blog ten jest na szwedzkiej stronie przepis bedzie podany w tym jezyku rowniez.
Przepis na ciasto 6 porcji
50 g drozdzy
2 lyzki cukru
okolo 5 dl maki pszennej
woda tyle by konsystencja ciasta byla odpowiednia
50g margaryny
sol do smaku
Drozdze rozrobic z cukrem w kubku. Make wymieszac z sola w wiekszej misce. Kiedy drozdze beda dokladnie rozpuszczone dodac je do miski z maka. Wyrabiac ciasto dodawajac wody by masa byla jednolita i gladka. Ciasto musi miec taka konsystencje by odchodzilo od miski. pod koniec dodac margaryne i wyrobic dokladnie.
Mozna uzyc robota kuchennego jesli sie nie chce pobrudzic rak :)
Wylozyc ciasto na stol albo stolnice i uformowac z ciasta dlugi walek. Podzielic na 6 jednakowych porcji i ukulac jak bulki. Uformowane bulki zostawic na jakies 15 min do wyrosniecia. Po tym czasie zawinac bulki w folie spozywcza i wstawic do lodowki.Po okolo 30-45 minutach mozna formowac piekne pizze. Jesli robicie mniej niz 6 porcji to mozna reszte ciasta rowniez zamrozic.
POWODZENIA
För en tid sedanarbetade mamma Aggaoch pappa BG på en pizzeria... Darför vill jag dela med er ett beprövat recept på deg, sås och sallad till pizza.
På grund av att den här bloggen är på en svensk sida och jag är från polen så blir det på två språk.
Pizzadeg för 6 personer
(som på pizzeria)
Ingredienser
50 g jästVatten efter behov
2 msk socker
Ca 5 dl mjöl
50 g smör
4 krm salt
Gör så här
Lägg jästen i ett glas eller kopp, tillsätt sockret.
Blanda under tiden mjölet med saltet i en stor bunke. När jästen smält ihop med sockret, häll det i bunken/degmaskinen. Arbeta ihop och tillsätt vatten under tiden tills degen är jämn och fin och släpper från bunken. Klutta i smöret, blanda runt.
Häll ut degen på bänken och rulla ut den till en korv. Dela i 6 lika stora delar och rulla till bollar. Låt jäsa en pytteliten stund innan du lägger bollarna i plastfolie och sedan vips in i kylen. Ska du inte baka pizza samma dag går det bra att frysa dem direkt, sedan tar man fram dem en 30-45 minuter innan man ska göra sin pizza!!
Lycka till!!
Blanda under tiden mjölet med saltet i en stor bunke. När jästen smält ihop med sockret, häll det i bunken/degmaskinen. Arbeta ihop och tillsätt vatten under tiden tills degen är jämn och fin och släpper från bunken. Klutta i smöret, blanda runt.
Häll ut degen på bänken och rulla ut den till en korv. Dela i 6 lika stora delar och rulla till bollar. Låt jäsa en pytteliten stund innan du lägger bollarna i plastfolie och sedan vips in i kylen. Ska du inte baka pizza samma dag går det bra att frysa dem direkt, sedan tar man fram dem en 30-45 minuter innan man ska göra sin pizza!!
Lycka till!!